
- Nederland.TVKook.TVReis.TV
- Amusement.TVLachen.TVSerie.TV
- Beurs.TVMensen.TVSpeelfilm.TV
- Cultuur.TVMode.TVSpelletjes.TV
- Formule1.TVMuziek.TVSporten.TV
- Gamen.TVNatuur.TVTalentenjacht.TV
- Geloof.TVNederland.TVVaartuig.TV
- Gezondheid.TVNieuws.TVVerkiezing.TV
- Informatief.TVOndernemen.TVVoertuig.TV
- Jongeren.TVOnrecht.TVVoetbal.TV
- Kennis.TVOranje.TVWeer.TV
- Kinderen.TVPolitiek.TVWoon.TV
Mijn pelgrimspad - Alle afleveringen
Mijn pelgrimspad: Van Hasselt naar Vollenhove
Aan het eind van haar pelgrimspad blikt Annemiek samen met schrijfster Marjan Berk terug op haar gelopen tocht. Al dobberend over het natuurgebied De Wieden bespreken ze de lessen van dit leven. Annemiek bezoekt ook de Nicolaaskerk in Vollenhove.
Mijn pelgrimspad: Van de Agnietenberg naar Hasselt
In Hasselt neemt molenaar Foekje Pol Annemiek onder haar vleugels en laat zij haar het reilen en zeilen van de molen zien. Iets verderop in de grote of St. Stephanuskerk in Hasselt kruipt Annemiek achter het imposante rode orgel.
Mijn pelgrimspad: Zwolle
De plafondschilderingen in Waanders in de Broeren, een kerk die zo'n 35 jaar geleden leeg kwam te staan en nu dient als boekhandel, krijgen Annemiek stil. Tijdens haar pelgrimspad is ze nu inmiddels langs verschillende plekken gekomen en heeft ze zich verbaasd over de verdeling van katholiek en protestant in de stad Zwolle. Theoloog Ruben van de Belt legt Annemiek uit hoe deze verdeling precies tot stand is gekomen.
Mijn pelgrimspad: Van Dalfsen naar Zwolle
De komst van nieuwbouw zorgde twee jaar geleden voor opgravingen in Dalfsen. Al snel kwam de geschiedenis van het gebied aan de oppervlakte. Er werden schatten, zoals trechterbekers, gevonden en een grafveld. Bewoners kregen de mogelijkheid om zelf mee te graven en Ilse Wilmink bedacht zich niet. Annemiek gaat met haar in gesprek over haar onverwachte passie voor het graven en de geschiedenis van Dalfsen. Daarna bezoekt Annemiek een mystieke synagoge in Zwolle.
Mijn pelgrimspad: Van Vilsteren naar Dalfsen
Amateurhistoricus Ab Goudbeek is een rasechte Dalfsenaar, hij vertelt Annemiek over het mystieke kasteel Rechteren. Ab was een van de weinigen die het kasteel ooit mocht bezoeken toen het nog bewoond werd door een afstandelijke hertogin. Annemiek brengt ook een bezoek aan de Grote Kerk Dalfsen. De familie Van Rechteren heeft in deze kerk een heuse grafkelder. Annemiek daalt af om deze van dichtbij te bekijken.
Mijn pelgrimspad: Van Ommen naar Vilsteren
Annemiek Schrijver trekt door de prachtige natuur van het landgoed Vilsteren. Ze bezoekt de kluizenaarshut op het terrein. Het is de vraag of hier ooit echt een kluizenaar gewoond heeft, het huisje is er speciaal neergezet om de bezoeker dat te doen geloven. Daarnaast ontmoet ze de rentmeester van het landgoed: Hugo Vernhout. En ze bezoekt de rooms-katholieke kerk van Vilsteren. Deze kerk is betaald door de familie Cremers, de eigenaars van het landgoed. Zij stelden wel een eis bij de bouw: de zijbeuk bij het priesterkoor moest hun privékapel worden. De toenmalige pastoor protesteerde nog, maar de zijbeuk kwam er toch. In de jaren 30 schilderde Henk Asperlagh hier de kruisweg. Annemiek staat even stil bij de lijdende Jezus in een van de kruiswegstaties.
Mijn pelgrimspad: Ommen
Annemiek Schrijver zoekt de stilte in de zandverstuiving, de Sahara, dichtbij Ommen. Daarna mag ze de stilte verscheuren door de klokken te luiden in de grote protestantse kerk van Ommen.
Mijn pelgrimspad: Van Marienberg naar Eerde
Annemiek komt langs kasteel Eerde. In de 14e eeuw stond hier de burcht van roofridder Evert van Essen. Hij terroriseerde de buurt, kooplieden mochten er niet langs. De bisschop van Utrecht, die ook Overijssel onder zijn hoede had, liet het rovershol platbranden. Zo deed je dat toen. Daarna werd dit kasteel gebouwd. In 1924 geeft baron van Pallandt, de eigenaar, het kasteel en een stuk van het landgoed weg aan 'De orde van de ster'. Een theosofische beweging die wordt geleid door Krishnamurti uit India. Annemiek spreekt hierover met Siem van Eeten, die er een boek over schreef.
Mijn pelgrimspad: Van Sibculo naar Beerze
Annemiek Schrijver bezoekt het klooster van Sibculo, waar nu niet veel meer van over is. Dat was vroeger wel anders. In korte tijd werd Sibculo een bloeiende gemeenschap. Er woonden tachtig monniken en meer dan honderd lekenbroeders. Als je kijkt naar wat er nu nog van het klooster over is, kun je je dat moeilijk voorstellen. In de 16e eeuw ging het langzaam maar zeker mis met het klooster. Het werd vaak geplunderd en een brand richtte veel schade aan. En toen de Reformatie kwam, was het helemaal over: het klooster werd gesloten. Naast het klooster ontmoet Annemiek Henk Kloppenburg. Hij gooit na zijn ontslag als IT-manager bij KPN het roer om.
Mijn pelgrimspad: Tubbergen naar Sibculo
Annemiek Schrijver bezoekt de Pancratiusbasiliek in Tubbergen en hoort een bijzonder verhaal over de gebrandschilderde ramen. In het natuurgebied Engbertsdijkvenen ontmoet ze een echte pelgrim: wereldreiziger Jacomijn Heupink.
Mijn pelgrimspad: De Kroezeboom
Annemiek Schrijver op pelgrimstocht door Overijssel. Deze aflevering staat ze stil bij een van de oudste eiken van Nederland: de Kroezeboom in Fleringen. Vroeger werd deze boom gebruikt als grensmarkering van akkers. Tijdens de Reformatie kwamen katholieken naar de Kroezeboom om er in het geheim eucharistievieringen te houden. Annemiek ontmoet Arie Vreeswijk. Hij zorgt er met een stichting voor dat de Kroezeboom, ondanks zijn leeftijd, blijft leven.
Mijn pelgrimspad: Het Stift
Annemiek Schrijver bezoekt het Stift. In de 12e eeuw werd hier een Benedictijner Klooster gesticht. Vanaf de middeleeuwen mochten hier ook vrijgezelle dames van adel komen wonen. Ze kregen hier een goede opvoeding en goed onderwijs. Door hun komst vervaagden de strenge regels van het klooster. Het klooster werd een adellijke Sticht, het woord Stift is daar dus van afgeleid. Annemiek ontmoet theoloog en predikant Anne van der Meiden. Op deze plek preekte Anne voor het eerst in het Twents in 1960 en vijftig jaar later werd dat herdacht met een plaquette.
Mijn pelgrimspad: Van Oldenzaal naar Weerselo
Annemiek start haar pelgrimstocht in Oldenzaal, bij de imposante Plechelmusbasiliek. In dit heilige huis staat de reliekhouder, een borstbeeld van Plechelmus, een Ierse missionaris die in de 8e eeuw het christendom naar Oldenzaal bracht. Op de plek van de basiliek stichtte hij een kerkje. Ze klimt de toren op en kijkt naar het pad dat voor haar ligt, een route van 150 kilometer dwars door Overijssel. Haar eerste etappe loopt van Oldenzaal naar Weerselo.
Mijn pelgrimspad: Van Hasselt naar Vollenhove
Aan het eind van haar pelgrimspad blikt Annemiek samen met schrijfster Marjan Berk terug op haar gelopen tocht. Al dobberend over het natuurgebied De Wieden bespreken ze de lessen van dit leven. Annemiek bezoekt ook de Nicolaaskerk in Vollenhove.
Mijn pelgrimspad: Van de Agnietenberg naar Hasselt
In Hasselt neemt molenaar Foekje Pol Annemiek onder haar vleugels en laat haar het reilen en zeilen van de molen zien. Iets verderop in de grote of St. Stephanuskerk in Hasselt kruipt Annemiek achter het imposante rode orgel.
Mijn pelgrimspad: Van Zwolle naar de Agnietenberg
Thomas a Kempis zat in de 15e eeuw in een klooster bij de Agnietenberg. Hij hing een hervormingsbeweging binnen de katholieke kerk aan. Hij vond dat ieder mens zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar zielenheil. Thomas is nu inmiddels vijf en een halve eeuw dood, maar mede door Mink de Vries is zijn gedachtegoed nog springlevend. Annemiek spreekt met Mink, die in het dagelijks leven docent is en af en toe transformeert in Thomas.
Mijn pelgrimspad: Zwolle
De plafondschilderingen in Waanders in de Broeren, een kerk die zo'n 35 jaar geleden leeg kwam te staan en nu dient als boekhandel, krijgen Annemiek stil. Tijdens haar pelgrimspad is ze nu inmiddels langs verschillende plekken gekomen en heeft ze zich verbaasd over de verdeling van katholiek en protestant in de stad Zwolle. Theoloog Ruben van de Belt legt Annemiek uit hoe deze verdeling precies tot stand is gekomen.
Mijn pelgrimspad: Van Dalfsen naar Zwolle
De komst van nieuwbouw zorgde twee jaar geleden voor opgravingen in Dalfsen. Al snel kwam de geschiedenis van het gebied aan de oppervlakte. Er werden schatten, zoals trechterbekers gevonden en een grafveld. Bewoners kregen de mogelijkheid om zelf mee te graven en Ilse Wilmink bedacht zich niet. Annemiek gaat met haar in gesprek over haar onverwachte passie voor het graven en de geschiedenis van Dalfsen. Daarna bezoekt Annemiek een mystieke synagoge in Zwolle.
Mijn pelgrimspad: Van Vilsteren naar Dalfsen
Amateurhistoricus Ab Goudbeek is een rasechte Dalfsenaar. Hij vertelt Annemiek over het mystieke kasteel Rechteren. Ab was een van de weinigen die het kasteel ooit mocht bezoeken toen het nog bewoond werd door een afstandelijke hertogin. Annemiek brengt ook een bezoek aan de Grote Kerk Dalfsen. De familie van Rechteren heeft in deze kerk een heuse grafkelder. Annemiek daalt af om deze van dichtbij te bekijken.
Mijn pelgrimspad: Van Ommen naar Vilsteren
Annemiek Schrijver trekt door de prachtige natuur van het landgoed Vilsteren. Ze bezoekt de kluizenaarshut op het terrein. Het is de vraag of hier ooit echt een kluizenaar gewoond heeft, het huisje is er speciaal neergezet om de bezoeker dat te doen geloven. Daarnaast ontmoet ze de rentmeester van het landgoed: Hugo Vernhout. En ze bezoekt de rooms-katholieke kerk van Vilsteren. Deze kerk is betaald door de familie Cremers, de eigenaars van het landgoed. Zij stelden wel een eis bij de bouw: de zijbeuk bij het priesterkoor moest hun privékapel worden. De toenmalige pastoor protesteerde nog, maar de zijbeuk kwam er toch. In de jaren '30 schilderde Henk Asperlagh hier de Kruisweg. Annemiek staat even stil bij de lijdende Jezus in een van de Kruiswegstaties.
Mijn pelgrimspad: Ommen
Annemiek Schrijver zoekt de stilte in de zandverstuiving, de Sahara, dichtbij Ommen. Daarna mag ze de stilte verscheuren door de klokken te luiden in de grote protestantse kerk van Ommen.
Mijn pelgrimspad: Van Marienberg naar Eerde
Annemiek komt langs kasteel Eerde. In de veertiende eeuw stond hier de burcht van roofridder Evert van Essen. Hij terroriseerde de buurt, kooplieden mochten er niet langs. De bisschop van Utrecht, die ook Overijssel onder zijn hoede had, liet het rovershol platbranden. Zo deed je dat toen. Daarna werd dit kasteel gebouwd. In 1924 geeft baron van Pallandt, de eigenaar, het kasteel en een stuk van het landgoed weg aan 'De orde van de ster'. Een theosofische beweging die wordt geleid door de Krishnamurti uit India. Annemiek spreekt hierover met Siem van Eeten, hij schreef er een boek over.
Mijn pelgrimspad: Van Sibculo naar Beerze
Annemiek Schrijver bezoekt het klooster van Sibculo, waar nu niet veel meer van over is. Dat was vroeger wel anders. In korte tijd werd Sibculo een bloeiende gemeenschap. Er woonden tachtig monniken en meer dan honderd lekenbroeders. Als je kijkt naar wat er nu nog van het klooster over is, kun je je dat moeilijk voorstellen. In de 16e eeuw ging het langzaam maar zeker mis met het klooster. Het werd vaak geplunderd en een brand richtte veel schade aan. En toen de reformatie kwam, was het helemaal over: het klooster werd gesloten. Daarnaast ontmoet Annemiek Henk Kloppenburg. Hij gooit na zijn ontslag als IT-manager bij KPN het roer om.
Mijn pelgrimspad: Tubbergen naar Sibculo
Annemiek Schrijver bezoekt de Pancratiusbasiliek in Tubbergen en hoort een bijzonder verhaal over de gebrandschilderde ramen. In het natuurgebied Engbertsdijkvenen ontmoet ze een echte pelgrim: wereldreiziger Jacomijn Heupink.
Mijn pelgrimspad: De Kroezeboom
Annemiek Schrijver op pelgrimstocht door Overijssel. Deze aflevering staat ze stil bij een van de oudste eiken van Nederland: de Kroezeboom in Fleringen. Vroeger werd deze boom gebruikt als grensmarkering van akkers. Tijdens de reformatie kwamen katholieken naar de Kroezeboom om er in het geheim eucharistievieringen te houden. Annemiek ontmoet Arie Vreeswijk. Hij zorgt er met een stichting voor dat de Kroezeboom, ondanks zijn leeftijd, blijft leven.
Mijn pelgrimspad: Het Stift
Annemiek Schrijver 'op pad' langs religieus erfgoed in de provincie. Door veen en heide, langs kerken en kapellen, in de voetsporen van broeder Bartholomeus. Deze keer bezoekt zij het Stift. In de 12e eeuw werd hier een Benedictijner Klooster gesticht. Vanaf de middeleeuwen mochten hier ook vrijgezelle dames van adel komen wonen. Ze kregen hier een goede opvoeding en goed onderwijs. Door hun komst vervaagden de strenge regels van het klooster. Het klooster werd een adellijke Sticht, het woord Stift is daar dus van afgeleid. Annemiek ontmoet theoloog en predikant Anne van der Meiden. Op deze plek preekte Anne voor het eerst in het Twents in 1960 en vijftig jaar later werd dat herdacht met een plaquette.
Mijn pelgrimspad: Van Oldenzaal naar Weerselo
Annemiek start haar pelgrimstocht in Oldenzaal, bij de imposante Plechelmusbasiliek. In dit heilige huis staat de reliekhouder, een borstbeeld van Plechelmus, een Ierse missionaris die in de 8e eeuw het christendom naar Oldenzaal bracht. Op de plek van de basiliek stichtte hij een kerkje. Ze klimt de toren op en kijkt naar het pad dat voor haar ligt, een route van 150 kilometer dwars door Overijssel. Haar eerste etappe loopt van Oldenzaal naar Weerselo.